La Federació d'Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (FAGEM) ha protagonitzat aquest dijous una nova sessió del IV Congrés de Pimes de Catalunya organitzat per Fepime Catalunya amb l’objectiu d’analitzar l’estat actual de la pime catalana i elaborar un memorial de propostes de millora que es lliurarà a les administracions.
La presidenta de la FAGEM, Roser Moré, ha explicat que la principal preocupació del teixit empresarial és la manca de relleu generacional a moltes empreses i ho ha vinculat directament al poc interès dels joves pels oficis. “És una problemàtica transversal que afecta al sector tèxtil, de la construcció, als instal·ladors, el comerç... Necessitem ajudes per facilitar la contractació de joves i que s’incorporin al món laboral perquè estem creant un buit generacional”, ha afirmat. “La indústria és el motor de l’economia i cal que l’administració l’ajudi, no només amb paraules, sinó amb fets que siguin una realitat”, ha afegit Moré.
En aquesta línia, Joan Jordan, president del Gremi de Constructors i Promotors de Mataró i comarca, ha insistit en la dificultat de trobar perfils joves que vulguin incorporar-se al sector de la construcció. “Si els solars fossin més barats, els habitatges també rebaixarien el preu i podríem oferir sous més elevats als joves, que han de marxar fora per trobar un sou digne”, ha afirmat.
Tots els representants de diferents sectors assistents a la sessió han estat d’acord amb la necessitat d’ajudes reals, immediates i directes a les empreses, com la reducció o exempció d’impostos, amb incentius econòmics, l’allargament dels ERTOS i dels crèdits ICO. “Ens trobem que per demanar subvencions hem d’anar a un gestor i a vegades és més car el procés que l’ajuda que obtens. Les gestions haurien de ser molt més senzilles i àgils” ha lamentat Emilio Fragoso, president de l’Associació Artesana de Perruqueries d'Home de Mataró i Comarca.
Pel que fa a la digitalització, Albert Cortada, president de GENTIC, ha assegurat que les noves tecnologies han vingut per quedar-se i que “la nostra missió és ajudar i acompanyar a les empreses perquè entenguin com poden utilitzar les eines TIC per millorar els seus negocis i ser més competitives”.
En el marc de la formació, Antonio Rodríguez, president d'AMITS i AMITS Maresme ha exposat una important preocupació del sector arran de l’aprovació de la nova llei d’educació. “Suposa una pèrdua de competències pels titulars de Formació Professional i defensa que només els titulats universitaris són adients per la formació. Així ens podrem trobar amb què un enginyer mecànic sigui professor de FP quan no ha vist mai en directe un torn o una fresa o que un químic faci classes d’estètica perquè es treballa amb productes químics”.
Durant l’últim any el comerç ha estat un dels sectors més afectats. “Les administracions han pres decisions que ens han perjudicat directament fins i tot sabent que hem fet els deures i que els nostres establiments no han patit cap focus de contagi”, ha explicat Josep Amador, Director tècnic Negoci Empresa Mataró-NEM, qui també ha destacat l’èxit de les campanyes de sensibilització per transmetre valors com la compra de proximitat.
Una estratègia que també es va posar en marxa a Premià de Mar com ha explicat Sebastià Guirao, president de l'Eix Comercial de Premià. “Amb el confinament, els 30.000 habitants compraven a comerços de proximitat, ara cal veure què podem fer perquè aquesta gent no marxi a fora quan tornem a la normalitat”. Guirao també ha lamentat el comerç de baixa qualitat que s’està instal·lant al municipi i que ja suposa el 10% del total.
L’oportunitat que suposa l’energia fotovoltaica o la necessitat d’actualitzar-se en matèria de criptomonedes han estat altres temes que s’han posat damunt la taula durant la sessió.
Les pimes, clau de la recuperació
El IV Congrés de la micro, petita i mitjana empresa de Catalunya 2021 finalitzarà el 15 de juny a la seu de Foment del Treball acompanyats pels principals actors econòmics de Catalunya. El congrés consta al voltant de 20 trobades amb 24 organitzacions territorials i sectorials de Catalunya.
La presidenta de Fepime, María Helena de Felipe, té l’objectiu d’establir un diàleg per abordar les preocupacions de les pimes en aquest context excepcional, així com, debatre sobre possibles accions que puguin facilitar una recuperació empresarial resilient, digital i sostenible. De fet, el lema de les trobades és “Resiliència, digitalització i sostenibilitat, les claus per a la recuperació de la pime catalana” i el propòsit és conèixer de primera mà la realitat i les necessitats de les pimes catalanes després d’un 2020 marcat pel pas de la pandèmia.
Sense dubtes, la Covid-19 no només ha saturat el sistema sanitari català, sinó que també ha condicionat l’activitat empresarial, derivant en una crisi econòmica que es continua allargant en el temps a causa de les mesures restrictives que els governs han anant aplicant amb l’objectiu d’evitar la propagació de la malaltia.
Les trobades amb les diferents organitzacions estan programades com a sessions de treball per recollir les principals dificultats i reptes de les pimes en els diferents àmbits com pot ser, infraestructures, finançament, fiscalitat, innovació, internacionalització, relacions laborals, consum energètic, tràmits administratius, formació o competència deslleial, sempre des de la perspectiva de la pime.
Les conclusions de les sessions permetran redactar un document que reculli les principals inquietuds de cada sector i territori per millorar l’activitat empresarial.
Envia'ns el teu cv a stosca@fagem.org, amb el número de referència de l'oferta i ens posarem en contacte amb tu.
Comentaris